Toto

Ibu bapa MGM China melengkapkan tawaran nota AS$750 juta

Induk pengendali kasino Macau MGM China Holdings Ltd telah menyelesaikan pengeluaran AS$750 juta dalam nota senior 4.750 peratus yang akan dibayar pada 2028.

MGM Resorts International yang berpangkalan di Amerika Syarikat berkata dalam pemfailan Selasa bahawa ia akan menggunakan hasil bersih untuk “tujuan korporat am, yang boleh termasuk membiayai semula keberhutangan sedia ada”.

Sementara menunggu penggunaan sedemikian, syarikat itu “boleh melabur hasil bersih dalam akaun berfaedah jangka pendek, sekuriti atau pelaburan serupa,” tambahnya.

Saiz tawaran nota – yang dikeluarkan pada par – telah dinaikkan daripada AS$500 juta kepada paras semasa berikutan pelaksanaan itu mendapat sambutan yang menggalakkan daripada pelabur.

Nota itu tidak akan dijamin oleh MGM China, atau oleh “anak syarikat asing dan anak syarikat domestik tertentu” syarikat itu, kata pemfailan itu.

Corey Sanders, ketua pegawai kewangan dan bendahari ibu bapa itu, berkata dalam ulasan yang disediakan dalam kenyataan akhbar yang mengiringi pemfailan mengenai penutupan tawaran: “Kejayaan pelaksanaan tawaran bersaiz tinggi ini, pada kadar yang menggalakkan, mengukuhkan lagi fleksibiliti kewangan Data SGP kami dan menunjukkan usaha berterusan keyakinan pelabur kami terhadap prospek perniagaan jangka panjang kami”.

Pada suku kedua, firma induk itu mengalami kerugian sebanyak AS$857.3 juta, dengan mengatakan dalam ulasan bahawa “kesan Covid-19” akan memberi Result SDY “impak material terhadap keputusan operasinya yang disatukan sepanjang 2020 dan berpotensi selepas itu”.

MGM Resorts memegang tunai dan setara tunai berjumlah hanya di bawah AS$4.84 bilion pada 30 Jun, menurut keputusan suku kedua, yang difailkan pada 3 Ogos.

Sehingga 30 Jun, kumpulan itu mempunyai hutang bersih jangka panjang berjumlah hampir AS$11.34 bilion.

Unit Macau, MGM China, berkata pendapatan bersih suku kedua jatuh 95.3 peratus tahun ke tahun di tengah-tengah pandemik Covid-19, manakala HK Prize pendapatan hartanah diselaraskan sebelum faedah, cukai, susut nilai dan sewa atau penstrukturan semula (EBITDAR) jatuh ke wilayah negatif .

Hak perjudian Macau MGM China berlangsung sehingga Jun 2022, sama dengan lima pemegang lesen Macau yang lain. Proses retender awam dijangka di Macau, dikaitkan dengan fasa tamat tempoh tersebut.