Toto

Jumlah pelawat Macau Golden Week pada 156,300: kerajaan

Ketibaan pelawat ke Macau sepanjang tempoh percutian Minggu Emas musim luruh tahun ini berjumlah 156,300, menurut data rasmi terkini.

Angka awal daripada Polis Keselamatan Awam – yang disusun oleh Pejabat Result SDY Pelancongan Kerajaan Macau (MGTO) – menunjukkan bahawa jumlah agregat ketibaan pelawat China ke tanah besar untuk tempoh percutian itu berjumlah lebih 145,400.

Minggu Emas Oktober tahun ini menggabungkan Festival Pertengahan Musim Gugur berasaskan kalendar lunar, serta Hari Kebangsaan 1 Oktober China. Majlis Negeri China telah menetapkan 1 Oktober hingga 8 Oktober, termasuk, sebagai tempoh cuti.

Purata ketibaan pelawat harian sepanjang tempoh cuti Oktober tahun ini berjumlah 19,538, turun 86.0 peratus daripada tempoh tahun sebelumnya. Angka itu bagaimanapun tidak dapat dibandingkan secara langsung kerana tempoh cuti Result HK tahun ini termasuk satu hari lagi berbanding Minggu Emas musim luruh tahun lepas.

Bandar itu mengalu-alukan agregat 17,020 pelawat pada hari kelapan dan terakhir tempoh percutian, menunjukkan data rasmi.

Prestasi kasino Macau semasa tempoh Minggu Emas musim luruh tahun ini adalah “mengecewakan” , dengan hasil perjudian kasar (GGR) turun sebanyak 76 peratus tahun ke tahun, mencadangkan pembrokeran Sanford C. Bernstein dalam nota Khamis.

Pembrokeran itu juga berkata ia menganggarkan GGR Oktober penuh Macau Result SGP menurun sebanyak 70 peratus daripada tempoh tahun sebelumnya, sebahagian besarnya disebabkan oleh isu pemprosesan visa tanah besar China dan “ketidakpastian” mengenai kekangan kecairan.